top of page

RECENZIA: STATÍV SIRUI R-3213X + K30II

Updated: Apr 11


Statív Sirui








Statív je jednou z najdôležitejších súčastí výbavy krajinárskeho fotografa. Vďaka statívu máme oveľa širšie možnosti pri zúžitkovaní svojej kreativity. Dáva nám “voľnejšiu ruku” pri pracovaní s dlhšími expozíciami, nehovoriac o jeho nutnosti pri astro-fotografii. Často práve statív nesie zodpovednosť za “niekoľko-tisícovú” techniku, ktorú na ňom používame. Napriek tomu sa často stáva, že jeho výber podceníme. Siahame po tých najlacnejších “tripodoch”, čím ale rastie riziko, že prídeme o techniku, do ktorej sme dali nemalý peniaz.


Preto som sa rozhodol, že za moju techniku bude “niesť zodpovednosť” jeden z najkvalitnejších statívov na trhu. V tejto recenzii sa budem venovať tomu, prečo som si vybral práve statív Sirui R-3213 X s hlavou K30II, čo od neho môžete očakávať a ako sa s ním fotí v náročných podmienkach, v ktorých sa často pri zachytávaní zaujímavých horských scén nachádzam. Postupne teda rozoberiem to najpodstatnejšie, čo nás pri výbere nového statívu zaujíma - 1) Kvalita spracovania, 2) Stabilita, 3) Váha a veľkosť, 4) Vlastnosti statívu, 5) Ako sa so statívom pracuje v teréne a v neposlednom rade 6) Cena.


Poďme na to teda pekne poporiadku:


1) KVALITA SPRACOVANIA


Prvá vec, ktorá ma pri výbere statívu vždy zaujímala bola kvalita jeho spracovania. Fotografia krajiny je totiž žáner, ktorý dá technike poriadne zabrať. Dovolím si tvrdiť, že v mojom prípade to platí dvojnásobne. Často sa totiž pri fotení nachádzam v nehostinných podmienkach - vo veľkých mrazoch, po pás v ľadovej / slanej vode, v silnom vetre a podobne. V takýchto podmienkach jednoducho nie je priestor na “maznanie sa” s technikou. Preto je veľmi dôležité, aby bol statív dostatočne pevný na to, aby tieto podmienky znášal dlhé roky.


Statív Sirui R-3213x:


Nohy statívu Sirui R-3213x sú vyrobené z 10-vrstvového karbónu, ktorý je veľmi pevný a relatívne ľahký. Väčšinou sa pri statívoch stretávam s použitím 4-8 vrstiev uhlíkových vlákien. Použitie desiatich vrstiev naznačuje, že sa páni/dámy od Sirui rozhodli na materiáloch nešetriť. A to je dobré znamenie. Vrchnú časť statívu, ktorá drží všetko pohromade tvorí pevný kov v estetickom čiernom prevedení. V kombinácií s karbónovými nohami s najhrubším priemerom 32mm pôsobí statív veľmi pevne a robustne.


Čo je dôležité, rovnaký pocit mám aj v prípade, že je statív “naplno” rozložený. Často sa totiž stáva, že pri potrasení rozloženého statívu niektoré časti doslova “hrkajú” - väčšinou tento problém vzniká pri najtenšej spodnej časti nôh. Pri Sirui R-3213x som ale tento problém našťastie nezaznamenal, čo by mal byť pri tejto kategórii statívov štandard. Všetky súčasti držia pokope tak ako majú, čo pridáva na dobrom pocite z používania.


Statív Sirui

Statívová hlava Sirui K30II:


Statívová hlava Sirui K30II už na prvý pohľad pôsobí veľmi pevne a kvalitne. Svedčia o tom aj použité materiály. Všetky súčiastky držia pevne pokope. So statívovou hlavou nemám problém rozbíjať tenší ľad na horských jazerách a plesách bez toho aby som sa bál, že sa hlava rozsype.


Statív Sirui

2) STABILITA


Stabilita statívu pri jeho rozložení je ďalšou z kľúčových vlastností, ktorú si pri výbere treba všímať. S vyššou stabilitou statívu priamo úmerne klesá strach o techniku, ktorú na ňom používame. Navyše, ak by statív nebol dostatočne stabilný, nemusel by dobre spĺňať jednu zo svojich hlavných funkcií - udržať fototechniku bez pohybu pri použití dlhších expozícií. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa v tomto ohľade darí statívu Sirui R-3213x.


Statív Sirui R-3213x:


Nohy statívu sa skladajú z troch sekcií. U väčšiny statívov podobnej triedy nájdeme 4 sekcie nôh. Čo sa stability týka, čím menej sekcií, tým stabilnejší statív bude vzhľadom na menší počet spojov a použitých dielov. To platí aj v prípade statívu, o ktorom je v tejto recenzii “reč”. Vďaka použitiu troch sekcií pôsobí pri rozložení naozaj stabilne aj pri prvom (najužšom) stupni rozostupu nôh. Je to cítiť aj pri fotení vo vetre. O pevnosti a stabilite statívu svedčí aj fakt, že naň môžeme podľa výrobcu naložiť až 22kg bez toho, aby sme sa museli o svoju techniku báť - aj keď, osobne si neviem predstaviť fototechniku, ktorá by naraz dosahovala viac ako polovicu jeho nosnosti. Ak teda samozrejme nehovoríme o videu :-)


Statív Sirui

Napriek tomu všetkému však treba pamätať na to, že fyziku neoklameme a preto v naozaj silnom vetre (podľa toho, čo som so statívom skúšal povedzme vo vetre nad 60km/h) je potrebné aj so statívom Sirui R-3213x “ísť nižšie s ťažiskom”. To znamená použiť druhý alebo tretí - širší stupeň rozostupu nôh. Pri ich použití sa už ale naozaj nemusím báť fotiť aj vo vetre o sile 100km/h.


Sirui R-3213X

Statívová hlava Sirui K30II:


Statívová hlava Sirui K30II je rovnako ako samotný statív vyrobená s dôrazom na stabilitu a spoľahlivosť. O tom vypovedá fakt, že hlavu je možné zaťažiť až do 30kg bez straty stability pri fotení.


Statív Sirui

3) VÁHA A VEĽKOSŤ


Váha a veľkosť statívu priamo súvisí s jeho stabilitou a pevnosťou. Často sa stretávam s názormi typu - "čím ľahší, tým lepší". To je však podľa mňa to isté ako v prípade tiel fotoaparátov tvrdiť - “čím viac mpx., tým lepšie”. Ani jeden ani druhý názor nemusí byť nutne správny. Záleží od toho, na aký účel a v akých podmienkach budeme techniku používať. Môj názor je taký, že statív nie je akýmsi doplnkom, ktorý by mal vážiť čo najmenej. Ako som to už písal vyššie, jeho hlavnou funkciou by mala byť schopnosť udržať techniku stabilne uchytenú a v bezpečí vzhľadom na podmienky, v ktorých budeme fotiť. Preto sú statívy kategorizované s ohľadom na ich použitie. Do ktorej z týchto kategórií patria Statív Sirui R-3213x a hlava Sirui K30II?


Statív Sirui



Statív Sirui

Statív Sirui R-3213x:


Statív Sirui R-3213x pri hmotnosti 1,8kg (bez hlavy) určite nepatrí do kategórie malých ľahkých travel-tripodov. To znamená, že ak by som chcel statív, na fotenie v miernych mestských podmienkach, zrejme by som siahol po niečom ľahšom. Fotograf krajiny / prírody / wildlife sa ale počas fotenia často nachádza v nehostinných podmienkach, v ktorých sú pevnosť a stabilita kľúčovými vlastnosťami pre dosiahnutie dobrých výsledkov. A tu u nejedného fotografa vzniká dilema: Pevnosť a stabilita VS váha a veľkosť. Na jednej strane sa nám nechce dlhé hodiny na chrbtoch nosiť väčšia ťarcha ako je potrebná a na strane druhej chceme dosiahnuť dobré výsledky pri fotení v náročných podmienkach. Povedal by som, že váha, ktorou statív Sirui R-3213x disponuje (Statív - 1,8kg + Hlava 500g) je zlatým stredom, ktorý aspoň v mojom prípade v rozumnej miere spĺňa všetky tieto kritériá.


Pri viachodinovom strmom výšľape za zaujímavou fotkou je cítiť rozdiel v tom, či má človek na chrbte o 2,3kg (statív + hlava) viac alebo menej. Avšak medzi travel tripodom vážiacim 1,5kg a statívom Sirui R-3213x, ktorý váži s hlavou 2,3kg, som rozdiel takmer vôbec nepocítil. Za seba teda môžem povedať, že o niečo vyššia váha za tú stabilitu a pevnosť rozhodne stojí.


Jediným kompromisom, ktorý som pri voľbe nového statívu musel urobiť, bola veľkosť. Statív Sirui R-3213x má totiž pri zložení veľkosť 610mm (bez hlavy), čo je na statív relatívne veľa. Je to dôsledok použitia troch sekcií nôh miesto štyroch. Práve veľkosť v zloženom stave bol parameter, ktorý ma na chvíľu donútil váhať, či je pre mňa tento statív to pravé, keďže kvôli foteniu cestujem do iných krajín aj letecky. S “odšróbovanou” hlavou sa však statív “šikmo” zmestí do malého kufríka, ktorý počas svojich ciest používam. Tento problém je teda vyriešený. Aj v tomto prípade u mňa zvíťazila stabilita nad veľkosťou.


Chvíľu sa teraz povenujem maximálnej a minimálnej výške pri rozložení. Paradoxne, dôležitejším parametrom je v mojom prípade minimálna výška. Tá pri statíve Sirui R-3213x dosahuje presne 125mm.


Statív Sirui

Čo sa týka minimálnej výšky pri rozložení, nie je tento statív to “najnižšie” na trhu. Stretol som sa s tripodmi, ktoré dovoľujú fotiť skutočne úplne od zeme. Pri fotení krajiny som sa ale nikdy nedostal do situácie, kedy by som potreboval fotiť z menšej výšky ako 125mm napriek tomu, že fotím často “od podlahy”.


Statív Sirui

Statív Sirui

Maximálna výška statívu pri rozložení je 143cm bez stredového stĺpika a 180cm s maximálne vysunutým stredovým stĺpikom (Údaje bez statívovej hlavy).


Statív Sirui

Statív Sirui

To je ďalšie veľké plus statívu Sirui R-3213x. Aj keď je to veľmi individuálne, pri jeho plnom rozložení sa nasadený fotoaparát nachádza takmer presne vo výške mojich očí (Meriam 178cm :-) ). Je to rozhodne vec, ktorá pridáva na komforte pri používaní.


Statívová hlava Sirui K30II:


Keďže je statívová hlava Sirui K30II vyrobená s dôrazom na pevnosť a odolnosť, je celá z kovu. To ju radí ku stredne ťažkým statívovým hlavám. Jej váha je 550g. Svojou váhou vytvára ťažisko na správnom mieste, čo znova prispieva k stabilite celého statívu. Jej výška je 109mm čo nie je málo, no nijako ma to neobmedzuje pri fotení záberov “od podlahy”


Statív Sirui

4) VLASTNOSTI STATÍVU


Statív Sirui R-3213x:


Statív Sirui R-3213x tak ako celá “RX” séria statívov Sirui obsahuje väčšinu vlastností, ktoré nájdeme aj pri ostatných statívoch tohto výrobcu. No má aj niečo navyše. Poďme na to teda postupne:


  • Uzamykací systém: Tak ako pri drvivej väčšine moderných statívov, aj pri tomto modeli výrobcovia stavili na tzv. “Twist lock” (otočný) systém. Aj keď je tento systém veľmi prostý, stretol som sa s rôznou kvalitou otočných zámkov. V tomto smere ma ale statív Sirui R-3213x tiež veľmi potešil. Na “odomknutie” stačí už tretinové pootočenie “zámku”. Pri jeho zaistení drží veľmi pevne. Zámky sú samozrejme pogumované. Majú teda dobrý “grip”, čo uľahčuje ich používanie. Sú tiež dostatočne veľké, čo rovnako oceňujem. Ak sa dovnútra zámkov dostane piesok, morská soľ a podobne, dajú sa odšróbovať, čo uľahčuje údržbu a čistenie statívu.


Statív Sirui


  • Konce nôh - na konci statívových nôh sa nachádzajú tradičné gumené “chodidlá”, ktoré majú zamedziť ľahkému posúvaniu statívu pri nechcenom drgnutí alebo pri fotení vo vetre. Výrobca zvolil veľmi dobrý druh gumy, keďže má znovu veľmi kvalitný grip. Vďaka tomu statív dobre drží na rôznych povrchoch. Dokonca aj na vlhkých skalách. Páni a dámy v Sirui ale mysleli aj na nás - milovníkov zimného fotenia. Preto v balení nájdeme aj hroty určené na fotenie na ľade. Neraz sa mi totiž v minulosti stalo, že pri fotení na zamrznutom jazere sa počas silného vetra rozhodol statív (s pogumovanými nohami) s technikou po ľade celkom svižným tempom cestovať :-) A to je “nešvar”, ktorý sa dá odstrániť jedine hrotmi na konci statívových nôh. Výmena gumených “chodidiel” za hroty je pritom veľmi jednoduchá - šróbovacia. Zvládol som ju v zimných podmienkach naozaj za pár sekúnd.


Statív Sirui

  • Nastavenie rozostupu statívových nôh - na nastavenie rozostupu nôh výrobcovia použili klasický “výsuvný” systém. Pri vysunutí “zámku” je možné nastaviť tri stupne rozostupu nôh podľa toho akú stabilitu a výšku potrebujeme. Výsuvný zámok je vyriešený veľmi elegantne. V pohode sa mi ho darí obsluhovať aj v hrubých zimných rukaviciach. Pri týchto zámkoch si však treba dať pozor na to, aby sa pri ich otvorení nedostal dovnútra sneh, ktorý primrzne. To sťaží jeho nastavovanie až kým sa nedostaneme do tepla a ľad neodtečie - to ale nie je vada statívu. Je to skôr všeobecná vlastnosť výsuvných zámkov.


Statív Sirui

Statív Sirui

  • Penové objímky statívových nôh - vychytávka, ktorú ocení každý, kto fotieva v zime. Aj keď väčšinou používam rukavice, občas sa stane, že potrebujem presunúť statív bez nich. A držať pri -20 stupňoch kov / karbón alebo penovú objímku je ohromný rozdiel.


  • Stredový stĺpik - jednou z najvýznamnejších funkcií, bez ktorej by som si svoj statív predstaviť nevedel je možnosť používať ho bez stredového stĺpika. Ten by mi totiž často zavadzal pri fotení “od podlahy”. Napriek tomu sú občas situácie, kedy sa hodí. Stredový stĺpik, ktorý nájdeme v balení statívu Sirui R-3213x je vyrobený z rovnakého materiálu ako nohy - z karbónu. To zaručuje, že je dostatočne pevný a ľahký. Na jeho spodnom konci sa nachádza výsuvný háčik, ktorý slúži na zavesenie brašne / fotobatohu, ktoré poslúžia ako záťaž, ktorá ešte navýši stabilitu pri naozaj silnom vetre. Výmena stĺpika za klasickú statívovú základňu je veľmi jednoduchá a rýchla. Poslúži k tomu hák, ktorý je odspodu pripevnený ku klasickej statívovej základni. V závitovej časti tento hák disponuje uťahovacím “kľúčom”, ktorý slúži na výmenu spomenutej statívovej základne (so stĺpikom alebo bez).


Statív Sirui

  • Vodováha - Tesne nad jednou zo statívových nôh je umiestnená malá vodováha. Je to detail, ktorý nevyužije každý. Pri fotení panoramatických fotografií môže byť ale cenným pomocníkom. Panoráma je totiž ľahšie zložiteľná ak je nafotená zo statívu, ktorý je rozložený rovno - to je bez vodováhy v teréne veľmi náročné odhadnúť.


Statív Sirui

Statívová hlava Sirui K30II:


  • Ovládanie - Tak ako väčšina guľových hláv, aj Sirui K30II disponuje tromi hlavnými ovládacími privkami. Tými sú 1) Hlavný zámok statívovej hlavy 2) Panoramatický zámok a 3) Zámok úchytu statívovej doštičky (Arca Swiss)

  • Hlavný zámok statívovej hlavy - pri guľových zámkoch ma väčšinou hnevá to, že sú príliš malé na to, aby sa dali dobre ovládať v rukaviciach. Zámok statívovej hlavy Sirui K30II je dostatočne veľký na to, aby som ho vedel silou zaistiť a odistiť aj v hrubších rukaviciach. Súčasťou zámku je stupnica “tuhosti” uzamknutia, ktorá má podľa všetkého až 11 stupňov. Vďaka tomu je napríklad pri polovičnom uvoľnení gule jej pohyb dostatočne tuhý na to, aby spolu s guľou upevnená technika “nelietala”. (Testované s kombináciou Sony A7RIII + Sony 100-400 GM). Súčasťou tohto zámku je aj malý bonus, ktorý veľmi oceňujem - koliesko regulujúce “tuhosť” hlavného zámku statívovej hlavy. Vďaka tomu si môže každý podľa seba nastaviť, akú silu bude musieť vyvinúť na odistenie / zaistenie statívovej hlavy.


Statív Sirui

  • Panoramatický zámok - panoramatický zámok poskytuje možnosť otáčať hlavou v jednom smere o 360stupňov. Je to dôležitá vec pre každého fotografa, ktorý potrebuje aspoň raz za čas skladať panorámu. Odisťovanie tohto zámku je pohodlné. Netreba vyvinúť nejaké extrémne úsilie. Panoramatické otáčanie je tiež príjemne tuhé aj na plnom uvoľnení panoramatického zámku. Skladanie panorámy uľahčuje aj stupnica, vďaka ktorej je možné otáčať hlavu v jednom smere s ohľadom na presné prekrytie jednotlivých dielov panorámy.


Statív Sirui

  • Zámok úchytu statívovej doštičky - K nemu toho nie je potrebné písať veľa. Snáď len toľko, že funguje ako má. Udrží v bezpečí aj veľmi ťažkú techniku.


Statív Sirui

  • Poistka uchytenia statívovej doštičky - zaujímavá vychytávka, ktorá znova zvyšuje bezpečnosť uchytenia fototechniky na statívovej hlave. Pôsobí ako “posledná záchrana”, ak by sa nám nedopatrením podarilo zabudnúť zatiahnuť zámok úchytu doštičky. Vďaka tejto poistke sa doštička zo statívovej hlavy nevyšmykne a provizorne na nej ostane držať. Poistka sa ovláda stlačením červeného “čudlíka” na boku statívovej hlavy a je potrebné ju stlačiť zakaždým, keď fotoaparát zo statívu skladáme dole. Zo začiatku si na to treba zvyknúť ale po čase túto funkciu oceňujem.


Statív Sirui

  • Vodováhy - ak by niekomu nestačila vodováha, ktorá je umiestnená priamo na statíve, na hlave nájde ďalšie 3 - každá pre iný smer náklonu. Znova je to drobnosť, ktorá dokáže uľahčiť prácu v náročnejšom teréne - hlavne pri fotení panorámy.


Statív Sirui

5) PRÁCA V TERÉNE


To je bod, ktorý bude najviac zaujímať fotografov krajiny, ktorí sa často nachádzajú v nehostinnom horskom prostredí. Ako sa teda so statívom reálne pracuje?


Počas prvých mesiacov používania statívu som ho neraz otestoval v naozaj drsných podmienkach. Pri fotení západu slnka na jednom z vrcholov Nízkych Tatier statív bez problémov obstál v silnom vetre. Jeho používanie (Otáčanie zámkov statívových nôh / zámkov statívovej hlavy a pod.) nesťažovali ani silné mrazy v ktorých som sa viackrát nachádzal celé hodiny (bez problémov aj pri -20stupňoch).


Ovládanie zámkov statívových nôh fungovalo bez zaváhania aj pri fotení vo vode, kedy bol statív ponorený “po krk” v horskom potoku pri okolitej teplote -15stupňov.


Statív však pre mňa nie je len držiakom foto-techniky. Spĺňa aj ďalšie funkcie, čo z neho v mojom prípade robí multifuinkčný nástroj. Často ho používam ako palicu na podopieranie pri prechádzaní cez potok / slabšiu rieku. Občas zastáva funkciu sekery, keď si rozbíjam statívovou hlavou tenší ľad na zamrznutom plese / potoku aby som si vytvoril zaujímavé popredie.


So statívom Sirui R-3213x sa nebojím robiť ani jednu z týchto vecí. Môj celkový dojem z tejto kombinácie (statív + hlava) je veľmi pozitívny. Statív už na prvý pohľad pôsobí robustne, pevne a stabilne. Jeho váha je vyvážená tak akurát aby odolala aj tvrdším horským poveternostným podmienkam, pričom však nie je príliž ťažký na to, aby sa dal bez problémov niesť na chrbte aj do strmého kopca.


Tento statív sa teda stal povinnou súčasťou mojej fotovýbavy, pretože mi vo viacerých ohľadoch uľahčil prácu v teréne a zároveň si zachoval vysokú úroveň bezpečnosti, ktorú poskytuje drahej foto-technike.


Vďaka tomu získal aj viacero medzinárodných ocenení.


Statív Sirui

6) CENA


Kombinácia statívu Sirui R-3213X s hlavou K30II nepatrí medzi tie lacnejšie varianty. Ich cenovka sa aktuálne pohybuje na úrovni cca 577€ (statív + hlava). Predtým ako sa v súvislosti s cenou chytíme za hlavu treba uznať fakt, že tento statív patrí do jednej z najvyšších kvalitatívnych tried na trhu. Za podobný statív inej značky (Gitzo, RRS) by sme dali aj trojnásobnú cenu. Vzhľadom na to, je cena recenzovaného statívu relatívne dobrá.


Znova sa vrátim k myšleinke z úvodu recenzie - statív je súčasť foto-výbavy, ktorú mnohí podceňujú. Pri väčšine fotografických žánrov je však práve statív zodpovedný za bezpečnosť foto-techniky, za ktorú sme dali často tisíce. V tvrdých horských podmienkach nemôžeme v tomto ohľade robiť kompromisy. Navyše, statív je vec, ktorú si nekupujeme na rok-dva. Ak z neho nebudeme robiť zdvihák na auto, môže kľudne vydržať desaťročia. Preto sa podľa môjho názoru na statíve rozhodne neoplatí šetriť.


PLUSY Statívu Sirui R-3213X:

  • Výborná stabilita a odolnosť aj v tvrdých podmienkach

  • Nohy vyrobené z 10-vrstvového karbónu

  • Veľké pogumované “twist lock” zámky (na odomknutie stačí 1/3 otočenie)

  • Vymeniteľné “chodidlá” (guma / kovové hroty)

  • Odnímateľný, rýchlo vymeniteľný stredový stĺpik

  • Malá vodováha priamo na statíve

  • Minimálna nastaviteľná výška 125mm

  • Penové objímky statívových nôh


MÍNUSY Statívu Sirui R-3213X:

  • Výška 610mm pri zložení (cena za mimoriadne vysokú stabilitu)

  • / + Cena (Na statív pomerne vysoká - pri porovnaní so statívami rovnakej triedy však stále relatívne nízka)


PLUSY Statívovej hlavy Sirui K30II:

  • Ľahko ovládateľný hlavný zámok gule statívovej hlavy

  • Nastavenie “tuhosti” hlavného zámku gule statívovej hlavy

  • Vysoká pevnosť a odolnosť

  • Číselná stupnica pri panoramatickom otáčaní statívovej hlavy

  • Bezpečnostná poistka proti “vyšmyknutiu doštičky” zo statívovej hlavy pri nechcenom uvoľnení

  • Arca Swiss systém kompatibilný s väčšinou statívových doštičiek

  • Vodováhy umiestnené priamo na hlave


MÍNUSY Statívovej hlavy Sirui K30II:

  • Na Bezpečnostnú poistku si treba zo začiatku zvyknúť - v konečnom dôsledku sa ale jedná o vyššiu bbezpečnosť za cenu menšieho nepohodlia :-) (mne to trvalo len pár dní)


Statív Sirui

355 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page